Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

5 superfoods z Polski

Doskonale wiemy, że jedzenie to nie tylko paliwo, dające nam siłę do działania. Zależy nam na tym, żeby było smaczne i zdrowe. Zwracamy uwagę nie tylko na ilość kalorii, ale także witaminy i minerały, niezbędne do prowadzenia aktywnego i długiego życia. Jakiś czas temu świat zdrowego odżywiania podbiło superfood

Pozornie zwyczajne produkty dostarczają naszemu organizmowi wszystko, czego potrzebuje, chroniąc nas tym samym przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi i zapewniając odpowiednią pracę poszczególnych organów. Niestety superżywność to zdaniem wielu wciąż luksus, na który mało kto może sobie pozwolić. Kojarzą nam się z egzotycznymi roślinami i rzadko spotykanymi w polskich sklepach nasionami. Nic bardziej mylnego! Wspaniałymi właściwościami mogą poszczycić się także produkty rodzimego pochodzenia. Wystarczy wiedzieć, co wybierać.

1.    Dynia

Dla wielu z nas te duże, pomarańczowe owoce (mogą osiągać wagę nawet 200 kg!) to element szarej rzeczywistości. Przyrządzamy z niej różnorodne dania, w kuchni wykorzystujemy także suszone pestki, może służyć jako dodatek lub główny składnik wielu potraw. Mało kto wie jednak, że dynia to pełnoprawne superfood, który zapewni nam odporność i wesprze organizm w walce z różnymi chorobami! Mało który owoc lub warzywo może mierzyć się z nią pod względem zawartości witamin A i C, poza tym to znakomite źródło błonnika, białka oraz przeciwutleniaczy. Zawarte w niej karotenoidy zapobiegają chorobom nowotworowym oraz problemom związanym z układem krążenia. Znakomitymi właściwościami wyróżniają się także pestki – to prawdziwe magazyny nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin, selenu, cynku i potasu. Szczególnie powinni docenić je panowie, którym doskwiera przerost gruczołu prostaty.

Co przyrządzić? Dynię możemy wykorzystać w wielu różnych przepisach. Delikatne puree stanie się znakomitym dodatkiem do dania głównego, doprawiona imbirem i chili zupa-krem jest nie tylko niesłychanie zdrowa, ale także pyszna. Łasuchy z pewnością docenią ciasto dyniowe albo różnorodne koktajle z dynią w roli głównej.

2.    Natka pietruszki

Nieodłączny kompan tradycyjnego, niedzielnego rosołu to także pełnoprawne superfood. Charakteryzuje się nie tylko wyrazistym smakiem, ale także niesamowitym wpływem na nasz organizm. Wspomaga trawienie, łagodzi przebieg infekcji, jest naturalnym źródłem żelaza, witaminy A, B, K i C (już jedna łyżka dostarczy nam dzienną normę tej substancji!), oprócz tego wszystko, czego potrzebujemy – kwas foliowy, magnez, wapń i błonnik pokarmowy.

Co przyrządzić? Wbrew pozorom rola natki pietruszki w kuchni nie musi ograniczać się wyłącznie do funkcji dekoracyjnej. Warto dodawać ją do zup i potraw, świetnym pomysłem będzie przyrządzenie z liści pesto lub delikatnej pasty. Zwolennicy koktajli mogą przyrządzić dzięki niej smaczne i zdrowe napoje. Pietruszka znakomicie łączy się z różnymi owocami i warzywami (między innymi ogórkiem lub truskawkami). Warto eksperymentować i odnaleźć swój ulubiony smak!

3.    Czarna porzeczka

Małe, czarne owoce, z których przyrządzamy przepyszne soki i syropy to prawdziwa witaminowa bomba. 25 g owoców zawiera dzienną dawkę witaminy C, oprócz tego małe kulki są bogatym źródłem witaminy P, B, prowitaminy A i kwasu foliowego. To jednak nie wszystko. Czarna porzeczka znakomicie oczyszcza organizm z toksyn i dostarcza nam wiele mikroelementów, takich jak żelazo, magnez, mangan, jod, selen i potas. Oprócz tego owoc wykazuje się działaniem przeciwzapalnym i bakteriobójczym.

Co przyrządzić? Czarna porzeczka to przede wszystkim znakomita baza do różnego typu słodkich dań. Stworzymy z niej wspaniałe syropy, soki, galaretki, dżemy i musy, a także przepyszne wypieki, zdrowe smoothie i koktajle.

4.    Orzech włoski

Wbrew pozorom nie tylko egzotyczne orzechy wyróżniają się niespotykanymi właściwościami zdrowotnymi. Prawdziwym superfood jest także rodzimy (chociaż nazwa świadczy o czym innym) orzech włoski. Dobrze znane każdemu z nas brązowe łupiny to prawdziwa witaminowa bomba. Wystarczy kilka orzechów, by dostarczyć organizmowi dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Dzięki wysokiej zawartości białka, ten przysmak jest także niezwykle pożywny. Oprócz tego błonnik, kwas foliowy, magnez, fosfor i przeciwutleniacze (m.in. selen i polifenol). Dzięki temu orzechy włoskie wykazują się działaniem antyrakowym i przeciwzapalnym. Bez wątpienia powinny stać się więc stałym elementem naszego jadłospisu.

Co przyrządzić? Pole do popisu jest bardzo szerokie. Oczywiście najbardziej sprawdzona (i niezwykle smaczna) postać to jedzenie orzechów na surowo, w charakterze przekąski. Oprócz tego orzechy włoskie znakomicie sprawdzą się jako dodatki do deserów oraz różnorodnych dań.

5.    Kasza jaglana

Nie od dziś wiadomo, że kasze są niezwykle zdrowe i wpływają pozytywnie na nasz organizm. Żadna nie może jednak pochwalić się takimi właściwościami, jak kasza jaglana. To znakomite źródło wapnia, żelaza, fosforu, krzemionki, lecytyny oraz witamin z grupy B. Dzięki niej nie będziemy musieli się troszczyć o zdrowie naszych stawów oraz piękny wygląd włosów i paznokci. Najważniejsze jest jednak co innego. Kasza jaglana neutralizuje zakwaszenie organizmu (a niestety większość produktów, które przyswajamy, charakteryzuje się dużą kwasowością) i właśnie dlatego powinna stać się stałym elementem naszej diety.

Co przyrządzić? Znakomicie będzie smakowała sama w asyście owoców lub warzyw. Możemy także przygotowywać z niej koktajle, wypieki lub przepyszne kremy. Wybór należy do nas!

Artykuł został przygotowany przez firmę EatZone, dostawcę cateringu dietetycznego.
 

Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *