Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Dieta bezglutenowa – prawdy i mity

Dieta bezglutenowa to niewątpliwy hit ostatnich kilku sezonów

Produkty bez glutenu spożywają celebrytki i gwiazdy kina. Uznano, że gluten jest szkodliwy i nie powinniśmy go spożywać. Jaka jest jednak prawda? Czy rzeczywiście ten składnik pożywienia szkodzi ludzkim organizmom? A może jest to tylko chwilowa moda?

Gluten jest białkiem zawartym w zbożach, takich jak pszenica, żyto czy owies. Do niedawna uznawano, że szkodzi on tylko osobom chorym na celiakię, czyli chorobę immunologiczną o podłożu genetycznym. Ta występuje jednak tylko u niewielkiej liczby osób – medycy potwierdzają, że tego rodzaju alergia pokarmowa to problem około 2% społeczeństwa. Wynika z tego, że gluten wcale nie jest szkodliwy dla wszystkich.

Trzeba też wziąć pod uwagę, że nietolerancja glutenu jest zupełnie inną przypadłością niż wrażliwość na gluten. Nietolerancja może objawić się już u noworodków, wrażliwość występuje zaś najczęściej u osób dorosłych. W przypadku całkowitej nietolerancji rzeczywiście należy wprowadzić dietę eliminującą szkodliwy składnik. Jeśli zaś chodzi o wrażliwość na gluten, trzeba jedynie ograniczać i zrezygnować tylko z niektórych produktów na pewien czas. O ile celiakia jest chorobą stałą, której nie da się wyleczyć, a jedynie ograniczać występowanie niekorzystnych objawów klinicznych, to wrażliwość jest cykliczna, łatwa do zwalczenia.

Kolejnym mitem, który należy obalić, jest twierdzenie, że dieta bez glutenu doskonale odchudza. Nie ma w tym nawet ziarenka prawdy. Nadwagę powoduje nadmiar kalorii, a nie sam gluten zawarty w pożywieniu. Osoby całkowicie zdrowe nie powinny eliminować z diety produktów, które zawierają ten składnik. Pamiętajmy, że zdrowa dieta to dieta odpowiednio zbilansowana i urozmaicona. Również gluten działa korzystnie na funkcjonowanie całego organizmu u tych, którzy nie są na niego uczuleni. Diety odchudzające bez wątpienia mogą go zawierać, a waga również będzie spadać.

Nie jest też prawdą, że produkty bezglutenowe są zdrowsze. Trzeba zwrócić uwagę na fakt, że często dla polepszenia ich smaku dodaje się do nich sztuczne konserwanty albo cukier. Jeśli u danej osoby nie występuje nietolerancja glutenu, to jest on o wiele zdrowszy niż toksyny dodawane do półproduktów.

Zanim zaczniemy podążać za modą i zdecydujemy się na wprowadzenie w życie diety bezglutenowej, najpierw udajmy się do dietetyka. Może okazać się, że nasza dieta nie wymaga eliminacji tego składnika. Największym błędem jest odchudzanie na diecie bez glutenu. Jadłospis, który spowoduje utratę zbędnych kilogramów, musi być przede wszystkim ułożony indywidualnie. To właśnie zadanie dietetyka, który komponując menu, weźmie pod uwagę nasze zdrowie, preferencje, potrzeby i styl życia.

Co ważne, żadna dieta nie sprawi, że osiągniemy idealną sylwetkę, jeśli nie będziemy aktywni fizycznie. Tylko połączenie optymalnego odżywiania ze sportem przyniesie pożądane efekty. Należy obalać mit, który głosi, że to gluten jest winowajcą naszych problemów ze zdrowiem. Celiakia występuje bardzo rzadko, a zanim odstawimy produkty z glutenem, wykonajmy niezbędne badania diagnostyczne.

Artykuł powstał w oparciu o materiały ze strony Eatfit24.pl – strony z cateringiem dietetycznym.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *