Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Menu dla dziecka w czterech odsłonach (cz. 2)

Jeśli brakuje Ci pomysłu na menu dla Twojego malucha, to zainspiruj się naszymi pomysłami. Poniżej znajdziesz menu dla dziecka w czterech odsłonach (rozszerzone – dla dzieci, które nie mają alergii, menu wegetariańskie, menu bezglutenowe, menu bezbiałkowe).

MENU ROZSZERZONE DLA DZIECKA

Poniedziałek:

  • Chlebek razowy z ziarnami z masełkiem, szynka naturalna, pomidor, herbatka malinowa
  • Ser żółty dojrzewający
  • Kapuśniak z ekologicznej kapusty kiszonej z ziemniaczkami. Spaghetti bolognese z mięsem od szynki i warzywami, woda z miętą
  • Owoce sezonowe – jabłka, gruszki, chrupki kukurydziane

(Alergeny: masło, mleko i produkty pochodne, gluten)

Wtorek:

  • Chlebek żytni, twarożek ze szczypiorkiem i jogurtem naturalnym, plasterki ogórka zielonego, herbatka owocowa
  • Miód
  • Zupka pomidorowa z ryżem. Pałeczki z kurczaka marynowane w maślance, panierowane w płatkach kukurydzianych, kasza gryczana, surówka z białej kapusty z marchewką, kompot gruszkowy
  • Ciasto drożdżowe z rodzynkami

(Alergeny: masło, twaróg, mleko i produkty pochodne, gluten)

Czwartek:

  • Chlebek żytni z masełkiem, plasterki sera żółtego, rzodkiewka, herbatka ziołowa
  • Parówka z szynki
  • Zupka – krem z kukurydzy z grzaneczkami razowymi. Pierogi ruskie, surówka z marchewki, maślanka do picia
  • Grahamka z szynką z indyka i ogórkiem kiszonym

(Alergeny: masło, ser, maślanka, mleko i produkty pochodne, gluten)

Piątek

  • Chlebek razowy z masełkiem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem i papryką czerwoną, jabłko, herbatka owocowa
  • Konfitura wiśniowa
  • Krupnik z warzywami korzeniowymi i kaszą jaglaną. Fileciki z miruny pieczone w piecu z ziołami, ziemniaczki, mix kolorowych sałat z sosem miodowym, woda
  • Jesienne muffiny pomarańczowe

(Alergeny: masło, jaja, gluten, ryba)

 

MENU WEGETARIAŃSKIE DLA DZIECKA

 

Poniedziałek:

  • Chlebek razowy z ziarnami z masełkiem, ser żółty, pomidor, herbatka malinowa
  • Kapuśniak z ekologicznej kapusty kiszonej z ziemniaczkami. Spaghetti bolognese z sosem warzywnym z bakłażanem i cukinią, woda z miętą
  • Owoce sezonowe – jabłka, gruszki, chrupki kukurydziane

(Alergeny: masło, mleko i produkty pochodne, gluten)

 

Wtorek:

  • Chlebek żytni, twarożek ze szczypiorkiem i jogurtem naturalnym, plasterki ogórka zielonego, herbatka owocowa
  • Zupka pomidorowa z ryżem. Cukinia faszerowana pieczona w piecu, kasza gryczana, surówka z białej kapusty z marchewką, kompot gruszkowy
  • Ciasto drożdżowe z rodzynkami

(Alergeny: masło, twaróg, mleko i produkty pochodne, gluten)

Czwartek:

  • Chlebek żytni z masełkiem, plasterki sera żółtego, rzodkiewka, herbatka ziołowa
  • Zupka – krem z kukurydzy z grzaneczkami razowymi. Pierogi ruskie, surówka z marchewki, maślanka do picia
  • Grahamka z powidłami śliwkowymi

(Alergeny: masło, ser, maślanka, mleko i produkty pochodne, gluten)

Piątek

  • Chlebek razowy z masełkiem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem i papryką czerwoną, jabłko, herbatka owocowa
  • Krupnik z warzywami korzeniowymi i kaszą jaglaną. Kotleciki z cukinii i kaszy jaglanej, ziemniaczki, mix kolorowych sałat z sosem miodowym, woda
  • Jesienne muffiny pomarańczowe

(Alergeny: masło, jaja, gluten, ryba)

 

MENU BEZGLUTENOWE DLA DZIECKA

Poniedziałek:

  • Chlebek bezglutenowy, szynka naturalna, pomidor, herbatka malinowa
  • Kapuśniak z ekologicznej kapusty kiszonej z ziemniaczkami. Spaghetti bezglutenowe z sosem bolognese z mięsem od szynki i warzywami, woda z miętą
  • Owoce sezonowe – jabłka, gruszki, chrupki kukurydziane

(Alergeny: brak)

 

Wtorek:

  • Chlebek bezglutenowy, pasta z ciecierzycy, plasterki ogórka zielonego, herbatka owocowa
  • Zupka pomidorowa z ryżem. Pałeczki z kurczaka, panierowane w płatkach kukurydzianych, kasza gryczana, surówka z białej kapusty z marchewką, kompot gruszkowy
  • Ciasto bezglutenowe

(Alergeny: brak)

Czwartek:

  • Chlebek bezglutenowy, powidła śliwkowe, rzodkiewka, herbatka ziołowa
  • Zupka – krem z kukurydzy z grzaneczkami bezglutenowymi. Kopytka z sosem warzywnym, surówka z marchewki, herbatka
  • Bułeczka bezglutenowa z szynką z indyka i ogórkiem kiszonym

(Alergeny: brak)

Piątek

  • Chlebek bezglutenowy, pasta z fasoli białej i soczewicy z papryką czerwoną, jabłko, herbatka owocowa
  • Krupnik z warzywami korzeniowymi i kaszą jaglaną. Fileciki z miruny pieczone w piecu z ziołami, ziemniaczki, mix kolorowych sałat z sosem miodowym, woda
  • Jesienne muffiny pomarańczowe bezglutenowe

(Alergeny: ryba)

 

MENU BEZ LAKTOZY DLA DZIECKA

 

Poniedziałek:

  • Chlebek razowy z ziarnami, szynka naturalna, pomidor, herbatka malinowa
  • Kapuśniak z ekologicznej kapusty kiszonej z ziemniaczkami. Spaghetti bolognese z mięsem od szynki i warzywami, woda z miętą
  • Owoce sezonowe – jabłka, gruszki, chrupki kukurydziane

(Alergeny: gluten)

 

Wtorek:

  • Chlebek żytni, pasta z ciecierzycy, plasterki ogórka zielonego, herbatka owocowa
  • Zupka pomidorowa z ryżem. Pałeczki z kurczaka, panierowane w płatkach kukurydzianych, kasza gryczana, surówka z białej kapusty z marchewką, kompot gruszkowy
  • Ciasto drożdżowe z rodzynkami

(Alergeny: gluten)

Czwartek:

  • Chlebek żytni, powidła śliwkowe, rzodkiewka, herbatka ziołowa
  • Zupka – krem z kukurydzy z grzaneczkami razowymi. Kopytka z sosem warzywnym, surówka z marchewki, herbatka
  • Grahamka z szynką z indyka i ogórkiem kiszonym

(Alergeny: gluten)

Piątek

  • Chlebek razowy, pasta z fasoli białej i soczewicy z papryką czerwoną, jabłko, herbatka owocowa
  • Krupnik z warzywami korzeniowymi i kaszą jaglaną. Fileciki z miruny pieczone w piecu z ziołami, ziemniaczki, mix kolorowych sałat z sosem miodowym, woda
  • Jesienne muffiny pomarańczowe

(Alergeny: ryba)

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *