Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Warsztaty kulinarne dla dzieci – zabawa i edukacja

Na fali ogromnej popularności programu telewizyjnego, w którym głównymi kucharzami są dzieci, powstały liczne szkółki, kursy i warsztaty, które uczą najmłodszych sztuki kulinarnej.

Ktoś mógłby stwierdzić, że to przesada, bo i po co kilkulatek ma umieć przyrządzić kaczkę? Tutaj nie chodzi jednak o same umiejętności gotowania. Twórcom chodzi głównie o edukację i świadomość racjonalnego, zdrowego żywienia. Nauka ta przekazana w dzieciństwie, będzie zapewne owocować w ich życiu dorosłym. To właśnie w małych kucharzach tkwi dzisiaj największy potencjał na zmianę w myśleniu o kuchni, zmianę tradycyjnych, polskich kulinariów, które są przecież przeważnie tłuste i ciężkostrawne.

Gotowanie jako zajęcia dodatkowe

Musimy wiedzieć, że dzisiaj większość polskich przedszkolaków uczęszcza na przynajmniej jedne zajęcia dodatkowe. Do wyboru są różne: tańce, plastyka, robotyka, sztuki walki, gimnastyka czy właśnie warsztaty kulinarne. Chodzi o to, by zajęcia były dobrane zgodnie z zainteresowaniami małego odkrywcy. Ich rozwój może przerodzić się w prawdziwą pasję.

To, że dzieci lubią gotować, wiadomo od dawna. Teraz mogą to jednak robić w o wiele bardziej świadomy i profesjonalny sposób. Kilka zajęć ze sztuki gotowania sprawi, że rodzice zyskają naprawdę świetnego pomocnika. Dziecko zaś będzie czerpać z tego radość.

Walory edukacyjne

Pamiętajmy, że warsztaty gotowania to nie tylko pichcenie. Zajęcia prowadzone są przez odpowiednio do tego wykwalifikowane osoby. Nie tylko zawodowych kucharzy, ale również technologów żywienia, dietetyków. Oprócz zajęć praktycznych, na których najmłodsi rzeczywiście przyrządzają rozmaite potrawy, uczą się również systemu żywieniowego.

Już kilkuletnie dzieci wiedzą więc, że to śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Wiedzą, jakich produktów się wystrzegać, bo są zwyczajnie niezdrowe, wiedzą też, jak unikać chemii w produktach spożywczych. Uczą się obróbki termicznej poszczególnych produktów w taki sposób, by nie straciły one swoich walorów odżywczych.

Co ciekawe, dzieci uczą się również estetyki serwowania dań. Okazuje się, że to niezwykle istotny walor, który należy brać pod uwagę, sięgając po talerz.

Sztuka kulinarna na najwyższym poziomie

Wreszcie przestaliśmy traktować jedzenie jako składnik, który jest nam tylko niezbędny do przetrwania. W końcu dbamy o to, jak wyglądają zapełnione potrawami talerze. Dbamy również o właściwy dobór poszczególnych składników oraz kompozycje, biorąc pod uwagę wartości odżywcze.

Cieszy fakt, że takie umiejętności zdobywają już dzieci. To ogromny potencjał i szansa na przyszłość. Przekazywanie wartościowej wiedzy z zakresu sztuki kulinarnej będzie owocować u następnych pokoleń. Zmienia się świadomość dotycząca codziennych jadłospisów, co niewątpliwie będzie wpływać korzystnie nie tylko na nasz codzienny styl życia czy sylwetkę, ale również zdrowie. Nauka o racjonalnym żywieniu dzieci już sprawia, że zmniejsza się problem nadwagi i otyłości wśród najmłodszych.

W tym wszystkim należy jednak znaleźć umiar. Warsztaty kulinarne nie będą cieszyć się zainteresowaniem, jeśli nie będą prowadzone w formie zabawy. Gotowanie ma sprawiać radość i satysfakcje, bo tylko wtedy ma to w ogóle sens.

Artykuł przygotowany w oparciu o stronę poradni dietetycznej Akademia Zdrowego Żywienia.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *