Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Wielkie gotowanie na Ulicy Czereśniowej

Jeśli znacie serię książek Pory roku na ulicy Czereśniowej to książka, którą polecamy dzisiaj jest swoistą kontynuacją tej serii. Jest to idealna książka kucharska, dzięki której rodzice i dzieci znajdą proste ale oryginalne przepisy, z różnych zakątków świata, które mogą wspólnie przygotować razem z bohaterami, których już znają.

Na ulicy Czereśniowej każdy jada to, co lubi. W tej tętniącej kolorami książce kucharskiej mieszkańcy ulicy Czereśniowej polecają swoje ulubione potrawy przygotowane z sezonowych produktów. I zapraszają dzieci do wspólnego gotowania, prezentując ponad 50 prostych przepisów. Wiosenna sałatka z ziół, czekoladowe cappuccino, drożdżowe zające wielkanocne, rzodkiewkowe myszki, lody na patyku, zupa z dyni, muffinki z kasztanami, naleśniki, gofry, czipsy z warzyw – i całe mnóstwo innych. Znajdziecie tu także cenne rady, informacje i ciekawostki, na przykład jak wyhodować własne zioła, jak poradzić sobie z dziurami w naleśnikach i jak siać rzodkiewki, żeby nie trzeba ich było potem zjeść wszystkich na raz. A nawet – jak zrobić własną książkę kucharską!

Przystępnemu tekstowi dziennikarki kulinarnej Dagmar von Cramm towarzyszą niezrównane ilustracje Rotraut Susanne Berner, która zdobyła serca dzieci i rodziców na całym świecie.

Rotraut Susanne Berner (ur. 1948) – jedna z najpopularniejszych i najwyżej cenionych niemieckich ilustratorek, graficzka, autorka książek obrazkowych dla dzieci i młodzieży. Zilustrowała około 80 tytułów, zaprojektowała ponad 800 okładek. Zdobyła wiele prestiżowych wyróżnień, w tym specjalną nagrodę Deutscher Jugendliteraturpreis za całokształt twórczości. Trzykrotnie nominowano ją do Nagrody im. Hansa Christiana Andersena. Jest autorką serii o ulicy Czereśniowej, która ukazała się w kilkunastu krajach.

Dagmar von Cramm (ur. 1955) – dietetyczka, dziennikarka i autorka książek o łącznym nakładzie ponad 4 milionów egzemplarzy. Członkini prezydium Niemieckiego Towarzystwa do spraw Żywienia, przewodnicząca fundacji Besser essen. Besser leben (Lepiej jeść. Lepiej żyć), redaktor naczelna czasopisma „Eat Healthy”. Jest znana dzięki swoim publikacjom i wystąpieniom telewizyjnym na temat zdrowego żywienia. Propaguje łączenie w odżywianiu zdrowia i przyjemności – i to od samego początku, czyli przede wszystkim u dzieci.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *